Site Loader
UZV abdomena - Specijalistički centar ZU "FOCUS MEDICA" Doboj

Za učešće u nagradnoj igri besplatnog UZV abdomena potrebno je kliknuti OVDJE i pratiti uputstvo!




Šta je abdomen?

Abdomen ili stomak predstavlja anatomski prostor koji je ograničen donjom ivicom rebara i dijafragmom sa gornje i karličnim kostima sa donje strane.

Veliki broj ljudi često koristi pojam abdomen, a da nema pravilnu percepciju kada je značenje ovoga pojma u pitanju. Mnogi znaju da abdomen ima neke veze sa stomakom, ali malo njih zna da je abdomen samo drugi naziv za stomak ili trbuh.

Drugim riječima, abdomen predstavlja latinski naziv za trbuh, odnosno za stomak. Reč je o dijelu tijela koji se nalazi između pluća i karlice. Anatomski posmatrano, abdomen predstavlja najveći dio ljudskog tijela, a čini ga trbušna dublja sa trbušnim organima.

Abdomen je sa spoljne strane zatvoren trbušnim zidom koji je sačinjen od kože, potkožnog tkiva, mišića, krvnih sudova i fascije. Kako bi se lakše opisao razmeštaj velikog broja organa koji se nalaze u abdomenu, isti je podijeljen na devet regija koje su međusobno odvojene sa četri ravnine.

Neki od važnijih organa koji se nalaze u trbuhu su: želudac, jetra, žučna kesa, bubreg, nadbubrežna žlijezda, debelo crijevo, slijepo crijevo, jajnici, jajovod, prostata, materica, bešika, uretra, trbušna aorta, slezina, gušterača, autonomni nervni sistem, tanko crevo i limfne žlijezde.


 

Šta se pregleda ultrazvukom abdomena?

Ovim ultrazvukom pregledavaju se solidni organi unutar trbušne šupljine kako bi se uočile nepravilnosti ili upale.

Ultrazvukom abdomena mogu se prepoznati upale i problemi, ali se takođe dobivaju informacije o veličini i građi unutrašnjih organa. Ovim pregledom mogu se otkriti difuzne i žarišne promjene tkiva organa.

U UZV abdomena spada pregled: jetre, žučne kesice, žučnih kanala, pankreasa, bubrega, nadbubrežne žlijezde, slezine i krvnih sudovi abdomena.


Kada raditi ultrazvučni pregled abdomena?

Situacije u kojima se obavezno savjetuje ultrazvučni pregled trbuha su:

  • Bol u stomaku i/ili leđima
  • Mučnina i povraćanje
  • Neobjašnjivo mršavljenje
  • Naglo uvećanje trbuha ili osjećaj težine u trbuhu
  • Povrede u predjelu trbuha
  • Nejasna febrilna stanja

Ultrazvuk stomaka se radi i u slučajevima koji nisu direktno vezani za tegobe u stomaku a mogu da budu uzrok ili posljedica oboljenja drugih sistema i organa (npr. kardiovaskularnog sistema, bolesti pluća, dojke, štitaste žlezde itd.). Ostali razlozi za obavljanje pregleda su takođe i gojaznost, pušenje, nasledne bolesti itd.


Šta treba očekivati od ultrazvučnog pregleda?

Pregled je bezbolan, jednostavan i brz. Pregledom se može dobiti ili definitvna dijagnoza ili nalaz sa opisom zdravih organa a u zavisnosti od dijagnoze ili sumnje na određenu bolest daje se uputstvo za dalje pretrage.


Koja je korist, a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom abdomena a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vrijeme do sljedećeg pregleda određuje ljekar u zavisnosti od nalaza i starosne dobi pacijenta. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti za 1 do 3 godine, a u slučaju patološkog nalaza kraće.


Priprema za ultrazvučni pregled abdomena

Treći i drugi dan prije pregleda:

  • Jesti: baren krompir, pirinač i dvopek, meso sa roštilja i kuhano i hranu koja ne nadima.
  • Izbjegavati: pasulj, grašak kupus i krastavac. 
  • Od pića: ne piti gazirana pića  – čak niti kiselu vodu. Piti samo čistu vodu ili nezaslađene čajeve.

Dan prije pregleda:

  • Doručak: Dvopek ili kačamak bez mlijeka i mliječnih proizvoda, popiti čaj nakon doručka.
  • Ručak: kašasta hrana, posna, supe sa malo sadržaja, kuvano meso ili meso na žaru, dvopek, bistri sok od jabuke, čaj ili voda.
  • Večera: dvopek i čaj. Večeru obaviti do 20 časova uveče.
  • Ne treba jesti: voće, salate, slatkiše, i mliječne proizvode.
  • Ne konzumirati: gazirana pića, mlijeko, alkohol i kafu.

Na dan pregleda:

  • Ne jesti apsolutno ništa do pregleda, sem ako je pregled planiran u popodnevnim satima kada se može doručkovati do 09:00 časova malo dvopeka i čaja.
  • Potrebno je doći na tašte – to uključuje i tekućinu, ali ako radite ultrazvuk donjeg dijela abdomena, mjehur mora biti pun prije pretrage.
  • Ponesite sve papire i nalaze koje imate od prethodnih pregleda (ako ih imate).
  • U hitnim slučajevima ultrazvuk abdomena se radi bez navedene pripreme.
  • Potrebno je konforno se obući radi jednostavnijeg skidanja odjeće za pregled.



 

U ZU “FOCUS MEDICA” Doboj ultrazvučne preglede vrši dr Obrad Jović, radiolog i načelnik Službe za radiologiju JZU “Sveti apostol Luka” Doboj

 

Cjenovnik UZV usluga možete pogledati OVDJE

Post Author: admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.