Site Loader

Oktobar je međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja, te preventivi.

Specijalistički centar ZU “Focus medica” Doboj na ovaj način želi upoznati naše pacijente kako je veoma važno pravilno i redovno vršiti kontrolne preglede da bi se ova opaka bolest otkrila u ranoj fazi i spriječila širenje.

Specijalistički centar ZU "FOCUS MEDICA" Doboj

Karcinom dojke najčešće maligno oboljenje

Istraživanja pokazuju da je karcinom dojke najčešće maligno oboljenje kod žena i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji. Velika smrtnost od ovog oboljenja, a paradoks da se takva bolest razvija u organu koji je lako dostupan vizuelnom i kliničkom pregledu.

Nema pravila, jer se karcinom dojke može pojaviti u svakoj životnoj dobi, a najčešći je oko i nakon menopauze.

Rizik je češći kod žena:

  • kod kojih postoje nasljedni faktori (tj. rak u porodici),
  • kod žena sa ranom menarhom (prva menstruacija) i kasnom menopauzom,
  • kod žena koje su prvo dijete rodile nakon tridesete godine života,
  • kod žena koje nisu rađale…

Statistika u BiH: Godišnje se otkrije od 1.000 do 1.400 novih slučajeva karcinoma dojke, a od iste bolesti godišnje umre oko 500 žena.

Metode dijagnoze karcinoma dojke

Najčešće metode za dijagnozu karcinoma dojke su:

  • Samopregled tj. palpacija i posmatranje dojke (Dojke se palpiraju (pipaju) u stojećem, sjedećem i ležećem položaju, a ovim pregledom se određuje veličina, oblik, površina i konzistencija (tvrdoća), ograničenost prema okolini i lokalizacija promjene. Pri posmatranju je potrebno obratiti pažnju na promjene u veličini dojke, zadebljanju, promjena boje (crenilo), pozicija i dimenzija bradavica, glatku kožu ili nalik na koru od narandže i sl. Napominjemo da samopregled ne može biti zamjena za klinički pregled!)
  • Klinički pregled stručnog lica (Značajna metoda, ali nedovoljna pri otkrivanju rane faze bolesti.)
  • Mamografija (Ona je najčešća metoda koja omogućava otkrivanje promjena manjih od 1 cm, kao i prepoznavanja nespecifičnih znakova postojanja karcinoma.),
  • Ultrazvučni pregledi (Ova metoda je komplementarna mamografiji, jer se ova dva pregleda nadopunjuju i zajedno daju veću specifičnost u dijagnostici karcinoma dojke.) i
  • Biopsija (Biopsija je medicinska procedura kojom se uzima sumnjivi dio tkiva dojke i šalje na patohistološku dijagnostiku, kako bi došli do pune medicinske istine. Rezultat ove analize daje odgovor da li postoji maligna bolest i o kojem tipu maligne bolesti se radi?).

Preventivno protiv karcinoma dojke Specijalistički centar ZU Focus medica Doboj

Šta vam preporučuje Specijalistički centar ZU “FOCUS MEDICA” Doboj?

Mamografija je jedan od načina za rano otkrivanje oboljenja dojke, a metoda je bezbolna, neškodljiva rendgenska tehnika, kojom se dobija jasna slika o unutrašnjosti dojke. Zbog svoje jednostavnosti, cijene i korisnosti mamografija je još uvijek jako korišćenja u otkrivanju raka dojke.

Dr Obrad Jović, radiolog - Specijalistički centar ZU "FOCUS MEDICA" Doboj

 

Pogrešno je izbjegavati mamografiju, ukoliko je ona preporučena, iz straha od navodnog štetnog dejstva zračenja. Pri mamografiji žene su izložene veoma malim dozama radijacije, ali rizik je daleko manji od koristi koji mamografija može pružiti. Naime, uz veoma mali rizik da mamografija stvarno izazove neki maligni poremećaj, žena ima potencijalnu korist otkrivanja ima li već bolest i to u stadiju koji se lako i uspješno može liječiti.

Rak dojke je u gotovo svim populacijama u samom vrhu vodećih uzroka smrtnosti kod žena. Od raka dojke u BiH, prema statistikama, godišnje oboli više od 1.400 žena, a nekoliko stotina ih umre i to su uglavnom žene s rakom koji je u trenutku postavljanja dijagnoze već bio proširen izvan dojke. Zato se za mamografiju s pravom kaže da je „PREGLED KOJI ŽIVOT ZNAČI“

 

Specijalistički centar ZU “Focus medica” Doboj uz stručnost i veliko kliničko iskustvo specijaliste radiologije dr Obrada Jovića, posjeduje DIREKTNO DIGITALNI mamograf – Helianthus DBT, sa kojim se ostvaruju izvrsne dijagnostičke slike.

Više o radiološkim metodama, kao i cjenovnik usluga SC ZU “FOCUS MEDICA” Doboj, klikom na: https://focusmedica-doboj.com/cjenovnik/

Mamografija Doboj - Specijalistički centar ZU "FOCUS MEDICA" Doboj

 

Post Author: admin